Till innehåll på sidan

RAMP – Risk management Assessment tool for Manual handling Proactively

Våra RAMP-program är gratis. Excel 2010 eller senare version krävs.

Aktuellt

RAMP livslångt-lärandekurserna ges under hösten 2024

KTH erbjuder ett utbildningspaket i RAMP-verktyget som en del i KTH:s satsning på livslång lärande kurser. Dessa kurser ges till del på svenska och ges under höstterminerna. I tre kurser (CH209V, 210V, 211V) som ges efter varandra, lär du dig tillämpa hela riskhanteringsprocessen, från riskidentifiering och riskbedömning till konkreta handlingsplaner och uppföljningar. De två första kurserna pågår för närvarande då detta anslår på webbplatsen (8 oktober) och den tredje kursen startar den 15 november. För att ansöka till kursen gå till antagning.se.  För mer information om kurserna kicka på ”kurser”  i menyn.

RAMP öppna-för-alla online-kurser planeras att ges under våren 2025 igen

Vi arbetar för närvarande med uppdatera det populära, helt on-line-baserade utbildningspaket i RAMP-verktyget så att det även innehåller nyheterna i RAMP 2.0-versionen av RAMP-verktyget. I tre kurser lär du dig tillämpa hela riskhanteringsprocessen, från riskidentifiering och riskbedömning till konkreta handlingsplaner och uppföljningar.

Vi planerar att ge dessa tre kurser (på engelska) igen under våren 2025. Mer information kommer att publiceras här, så återkom i mitten av januari 2025 om du vill veta mer.

2024: RAMP 2.0 lanserad!

I januari 2024 lanserade KTH:s Ergonomiavdelning den preliminära engelska versionen av Excelprogrammen av det nya RAMP-verktyget, ”RAMP 2.0”. Den svenska versionens lansering är planerad till våren 2024. Från den här webbplatsen kan du ladda ner de tre nya RAMP 2.0-programmen och användarmanualen, alla utan kostnad.

Huvudnyheterna i RAMP 2.0 är:

  • Utvidgat tillämpningsområde: Detta uppnås främst via den nya Handmodellen. RAMP-verktyget kan nu även användas för riskbedömning och riskhantering inom belastningsergonomi av arbetsuppgifter med upprepad kraftutövning av handen eller fingrarna samt arbetsuppgifter där handen är utsatt för stötar eller reaktionskrafter.
  • Uppdaterad RAMP-förkortning: Det utvidgade tillämpningsområdet, från manuell hantering till att nu även inkludera arbete där händerna används mycket, återspeglas i den nya versionen av vad RAMP står för, vilket i RAMP 2.0 är “Risk Assessment and Management tool for manual work Proactively.”
  • Nyckeltal: Nyckeltal baserade på RAMP-resultat kan användas för att identifiera och visualisera trender av det systematiska riskhanteringsarbetets effekter inom belastningsergonomi och vara ett stöd för ledningsgrupper som del av deras bas för mer välgrundade beslut och för verksamhetsstyrning.
  • Riskhanteringsstöd-modulen: Denna består av tre delar: en om riskhanteringsprocesser, en där RAMP-resultat från flera bedömningar kan samlas och visualiseras på olika detaljnivå (den tidigare ”Resultatmodulen”) och en del med nyckeltal.
  • Ökad användbarhet i RAMP II Excelprogrammet: Den främsta uppdateringen är att riskbedömningarna matas in direkt för varje bedömd fråga i motsvarande riskområdesflik och automatiskt visas i resultatdelen.
  • Webbaserad version: För att öka RAMP-verktygets användbarhet har en webbaserad version utvecklats. Nu arbetar vi med finjusteringar av den och planerar lanseringen av den engelska versionen till sommaren 2024 och lanseringen av den svenska versionen till hösten 2024. Håll utkik här efter webbversionen!

Kurserna har utvecklats med stöd från Scania, Avonova, EIT Health, Loods Åkeri, Svenskt Butikskött AB, Ensto Ensek AS och Arla Foods AB.

Här är en video från vår huvudfinansiär AFA Försäkring:

En digitaliserad version av RAMP-verktyget finns för fri nerladdning från denna hemsida. 

OBS! Excel 2010 eller nyare versioner av Excel krävs för att använda RAMP-verktyget.

Vid frågor kontakta Linda Rose

Linda Rose
Linda Rose universitetslektor
Innehållsansvarig:Linda Rose
Tillhör: RAMP
Senast ändrad: 2024-10-09